BEL 0592-371666

of stel uw vraag via
info@hemmenadvies.nl

Wanneer je een huis gaat kopen, is het belangrijk op een aantal zaken te letten. Op onze website zie je een checklist met punten die je zeker NIET moet vergeten bij het kijken en kopen van een nieuwe woning. Vooral punt nummer 3 en 6 zien we dat die vaak vergeten wordt!
 

Top 10:

1Zoek eerst uit hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen

Heb jij je droomhuis al gevonden of wil je liever eerst met  een adviseur in gesprek? Maak dan nu een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Samen berekenen we wat je maximaal kan lenen, welke hypotheek het meest voordelige is en wat je maandelijkse lasten worden. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

 

2•Bepaal hoeveel je per maand maximaal wilt  betalen

Kan je de maandelijkse kosten van een lening makkelijk opbrengen? En, hoe lang doe je er over om de lening (inclusief rente) terug te betalen? De maandelijkse kosten ofwel maandlast is het bedrag dat je elke maand betaalt voor jouw lening. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Bij een hoger maandbedrag betaal je de lening sneller terug.

 

3•Weet hoeveel eigen geld je eventueel moet inbrengen

Een huis kopen zonder eigen geld is tegenwoordig niet meer mogelijk. Je kunt geluk hebben, wanneer je jouw oude huis voor een hoger bedrag kunt verkopen dan dat je er voor hebt betaald. Dan heb je namelijk overwaarde.  Deze overwaarde moet weliswaar verplicht worden gebruikt bij de aankoop van het nieuwe huis, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de hypotheek lager is.  Een huis kopen betekent dat je tijdig zult moeten beginnen met sparen. Hoeveel eigen geld je nodig hebt leggen wij je graag uit. 
 

4•Neem een aankoopmakelaar

Heb jij je droomwoning gevonden? Leuk, maar een huis kopen vergt ook  veel tijd en onderzoek. Natuurlijk kun je dit zelf oppakken, maar is dat de slimste oplossing? Bij de aankoop van een woning moeten prijstechnische, juridische en bouwkundige keuzes worden gemaakt. Met de hulp van een aankoopmakelaar weet je zeker je niet te veel  betaalt voor jouw nieuwe huis of appartement. En, de aankoopmakelaar handelt altijd in jouw belang, zodat je zeker weet dat de aankoop soepel en zorgeloos verloopt.

 

5•Check de bouwkundige staat van de woning

Bij een ouder huis is het verstandig om tijdens de aankoop van een woning het huis te laten inspecteren op gebreken. Een bouwkundige keuring is hierbij een aanrader. Verborgen gebreken, zoals lekkages,  houtworm of houtrot, worden geïnspecteerd. Het bouwkundige onderzoeksrapport geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde van het huis.

 

6•Koop onder voorbehoud van financiering, wanneer je een hypotheek nodig hebt

In de overeenkomst tussen kopen en verkoper zijn ontbindende voorwaarden opgenomen. Dit betekent dat de koper van de woning  van de koop kan afzien, wanneer hij niet binnen een bepaalde periode aan de afgesproken voorwaarden voldoet. Een van die voorwaarden is  ‘onder voorbehoud van financiering’. Deze voorwaarden is nagenoeg in iedere koopovereenkomst opgenomen. De koper kan dan de overeenkomst verbreken, wanneer hij niet of niet tijdig zijn hypotheek definitief rond krijgt.

 

7•Bij aankoop van een appartement, controleer de financiële positie van de VvE

Bij de aankoop van een appartement word je lid van de Vereniging  van Eigenaren (VvE) . Het is daarom belangrijk om te bekijken of deze vereniging financieel gezond is. Bespreek dit  met jouw aankoopmakelaar.

 

8•Houd rekening met extra bijkomende kosten als gemeentelijke heffingen, energiekosten, verzekeringen etc.

Als u een huis koopt gaat u niet alleen hypotheek betalen. Ook de aankoopkosten en financieringskosten komen voor uw rekening. Bovendien moet u bepaalde verzekeringen afsluiten en moet u jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB) betalen aan uw gemeente. Houd er verder rekening mee dat u kosten voor onderhoud aan uw woning zelf moet betalen.

 

9•Overleg eventuele overname van roerende zaken met de huidige eigenaar.

Als je een huis koopt, neem je vaak ook een aantal roerende zaken over (of juist niet). Leg vast welke zaken je overneemt bij de aankoop, zodat je niet verrassingen komt te staan. Stel, je denkt dat de mooie eikenhouten vloer bij het huis hoort, maar bij de oplevering ligt dat de vloer er niet meer, of de dure klokthermostaat blijkt weg te zijn. Het kan zomaar gebeuren, wanneer je dit niet vastlegt.

 

10•Vergelijk waardes van woningen in de omgeving

De WOZ-waarde van woningen is vanaf 1 oktober 2016 openbaar en voor iedereen inzichtelijk. Je kan de WOZ-waarde van jouw woning eenvoudig vergelijken met die van andere woningen, namelijk online  bij het WOZ-waardeloket.