Hypotheken

Hypotheekgesprek

Bent u opzoek naar meer informatie over hypotheken? Dan bent u bij Hemmen Advies in Assen aan het juiste adres. Elke situatie is uniek waardoor onze hypotheekadviseurs altijd op maat hypotheekadvies geven. Wat uw vraag ook is, we willen allemaal lage maandlasten. De goedkoopste hypotheek met de laagste rente is niet altijd de beste keuze voor uw situatie en wensen. Daarom vergelijken wij onafhankelijk hypotheken van verschillende aanbieders. Maak gerust een afspraak of kom langs bij ons kantoor aan de Collardslaan 20 in Assen.

Hypotheekadvies

Als u een hypotheek afsluit, kunt u op verschillende manieren aflossen. Dit noemen wij hypotheekvormen. Welke vorm u kiest, heeft onder meer te maken met welke belastingregels voor u van toepassing zijn en welke keuzes u maakt tussen zekerheid en risico. Hemmen Advies gelooft in de kracht van onafhankelijk advies. Onze hypotheekadviseur helpt u met alle keuzes die u ten aanzien van uw hypotheek moet maken en kan u duidelijk uitleggen wat een hypotheek voor u betekent.

  • Eerste woning

Als u voor het eerst een eigen huis koopt, dan gelden voor u de hypotheekregels 2013. Dat betekent dat u de hele lening in uiterlijk 30 jaar moet hebben afgelost. Voor het aflossen kunt u kiezen uit een annuïteiten of een lineaire hypotheek. Maakt u een andere keuze? Dan heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek.

  • Starterslening

Als u voor het eerst een huis koopt, kunt u soms een extra lening krijgen bovenop uw hypotheek. Dit is de Starterslening, die wordt vertrekt door vele gemeenten (ook Assen en Groningen) in ons land. De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar. De eerste 3 jaar daarvan betaalt u geen rente en aflossing. Als daarna uw inkomen genoeg is gestegen, gaat u rente en aflossing betalen. Is dit niet het geval? Dan kunt u een hertoetsing aanvragen en gaat u een maandlast betalen die past bij uw inkomen.

Starterslening aanvragen: Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) vindt u een lijst van alle gemeenten die een Starterslening hebben. Gemeenten beslissen zelf of ze een Starterslening aanbieden. Hiervoor kijken ze naar de lokale woningmarkt. De gemeente bepaalt ook de voorwaarden waar u aan moet voldoen.

  • Andere woning of hypotheek oversluiten

Had u op 31/12/2012 al een hypotheek, dan valt u onder het overgangsrecht. Bij aankoop van een andere woning of oversluiting mag u gebruik maken van dit recht en mag u onder bepaalde voorwaarden wel met behoud van recht op hypotheekaftrek ook andere soorten hypotheken (aflossingsvrij, spaar en leven) blijven gebruiken.
Bij een aanvullende hypotheekbedrag voor een verbouwing gelden de hypotheekregels 2013. Dat betekent dat u het aanvullende bedrag binnen 30 jaar moet aflossen. Daarom kunt u dan alleen kiezen voor een annuïteiten of lineaire hypotheek.

Hypotheekvormen

  • Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je – zolang de rente niet wordt aangepast – elke maand hetzelfde bedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente, aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. Omdat hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is en een aflossing niet, houdt dit in dat de nettolasten elke maand omhoog gaan. Voor starters is dit de aangewezen hypotheekvorm.

  • Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek los je – uitgaande van een looptijd van 30 jaar – elke maand 1/360 van de oorspronkelijke lening af. Daarnaast betaal je nog rente over de openstaande schuld. Het nadeel is dat je in het begin hele hoge lasten hebt. Het is een veilige hypotheekvorm (voor starters), omdat je de schuld snel omlaag brengt.

  • Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd van de hypotheek alleen rente. Je bent dus niet verplicht om de hypotheek af te lossen. Ook hoef je geen kapitaal op te bouwen via een beleggingsrekening of kapitaalverzekering. Kapitaalopbouw is op vrijwillige basis. Dit kapitaal kan niet worden opgeëist door de hypotheekverstrekker.